Cloaking en spam door JNBwebpromotion

December 22nd, 2005 - Posted by Ulco in Spam

JNB Webpromotion zegt dan wel: Wij gebruiken “Ethische SE Goedgekeurde Optimalisering Praktijken”. De waarheid is helaas eerder het tegenovergestelde.

Het valt me tegen hoeveel Nederlandse bedrijven die zich zeggen bezig te houden met Zoekmachine Optimalisatie in de praktijk niets anders doen dan cloaking en spam. Daarnaast gebruikt JNB ook nog eens ernstig verouderde technieken die er gemakkelijk voor zorgen dat websites van klanten voor eeuwig uit de index van een zoekmachine kunnen verdwijnen.

Het belangrijkste middel bij JNB lijkt het zogenaamde “Javascript cloaken” te zijn. Als je als normale bezoeker een website bekijkt word je doorgestuurd naar een andere pagina. Zoekrobotten krijgen op de eerste pagina echter iets heel anders voorgeschoteld. Voornamelijk heel veel tekst en links naar de sites van JNB webpromotions zelf.

Hoe herken je dit?

MSN lijkt de zwakste zoekmachine in het herkennen van spam, en hierdoor dus de beste om zelf spam mee te zoeken. Ga maar eens naar search.msn.nl en type daar link:www.jnbwebpromotion.nl. Het eerste resultaat, www.allsafe.nl is al meteen raak. Als bezoeker word je direct doorgestuurd naar www.allsafe.nl/allsafe.html maar de zoekrobot ziet iets heel anders.

Wil je weten wat? Open Kladblok (of Wordpad) maar eens, kies bestand > openen en type dan http://www.allsafe.nl in, vergeet niet “bestandstypen” op alle te zetten en kies “openen”.

Daar is de spam van JNBwebpromotion die je als bezoeker nooit ziet maar een zoekmachine dus wel. Leuke is dat ze het ook gebruiken om naar hun eigen site te linken en naar sites van andere klanten. Zo misbruiken ze de websites van 10-tallen klanten.

Als je verder de resultaten doorloopt kom je ook nog stapels verborgen layers, keyword spam, verborgen links en meer van dit soort trucs tegen.

Wat kun je hieraan doen?

Ten eerste nooit en te nimmer in zee gaan met een bedrijf wat dit soort dingen doet. Op korte termijn kun je op deze manier inderdaad wat bezoekers naar je website krijgen maar vooral Google herkent dit meteen. Op de wat langere termijn is de kans groot dat je website voorgoed uit de index van Google wordt gegooid en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Als je dit soort dingen tegenkomt kun je het beste bij Google een spam report indienen. Op die manier zorg je er zelf een beetje voor dat de zoekresultaten schoon en vrij van spam blijven. Uiteindelijk heb je daar zelf natuurlijk ook het meeste aan.

Tip voor JNB

Javascript cloaking is zo verouderd dat het binnenkort ook in MSN geen resultaat meer zal hebben. Onze Zuiderburen ontwikkelen software die net zo ‘ethisch’ wordt gevonden door zoekmachines als wat jullie nu gebruiken alleen de pakkans is veel kleiner. Als jullie je dan toch met dit soort (zielige) praktijken bezig willen houden dan stel ik voor dat je het op z’n minst een beetje professioneler aanpakt!

Geen reacties tot nu toe