Uitgaande links: Ook belangrijk!

January 10th, 2006 - Posted by Ulco in Optimalisatie

Door de ontrafeling van het Pagerank algoritme en het recente rel=”nofollow” wordt vaak gezegd dat het linken naar andere sites slecht is. Het zou leiden tot verlies van Pagerank en dus tot lagere zoekresultaten. Vroeger (een aantal jaar geleden) had dit geklopt, nu is het echter heel anders.

Wie mijn artikel over historische data heeft gelezen moet het als het goed is al een beetje weten. Links worden niet alleen gebruikt voor Pagerank maar ook voor het bepalen van het onderwerp en belang van een site. Een site die veel linkt naar andere sites over hetzelfde onderwerp wordt een zogenaamde “resource site” en die worden door zoekmachines juist heel hoog gewaardeerd. Het kan zelfs leiden tot een “expert document” status (daarover binnenkort meer) wat er op zijn beurt weer voor zorgt voor topposities.

Waar link je naar?

Natuurlijk is niet elke link goed, een link moet een toevoeging zijn voor het document (de pagina). Voorbeelden van goede links zijn links naar extra informatie, referenties en gerelateerd werk. Zorg er in ieder geval voor dat de pagina’s waar je naar linkt gerelateerd zijn aan het onderwerp van jouw pagina.

Zo werkt het

Zoekmachines houden bij naar wie je linkt en waar die pagina’s over gaan. Zo ontstaan zogenaamde linking neighbourhoods, groepen sites die zich rond één bepaald onderwerp concentreren. Bij een zoekopdracht wordt dan niet alleen meer gekeken welk document de meeste overeenkomsten heeft met de zoekopdracht maar ook naar de positie/neighbourhood waar de site zich bevindt.

Een andere factor is dat één document (vrijwel) nooit alles over een onderwerp kan behandelen. Daarom zijn andere feiten en meningen (die op andere sites staan) ook belangrijk. Link jij naar die documenten maar je concurrent niet dan is jouw site voor de betreffende zoekopdracht belangrijker en zal dus hoger in de resultaten komen.

Geen reacties tot nu toe