Zoekmachine optimalisatie: Tips & Tricks

April 17th, 2006 - Posted by Ulco in Optimalisatie

Een paar tips & tricks die je waarschijnlijk nog niet kende maar die wel erg makkelijk zijn om te weten. Kende je ze al wel, dan is het altijd goed om er even aan herinnerd te worden natuurlijk!

Let op die trailing slash
Een nasty habit van IIS (één van de vele): Link je naar een (virtuele) directory van een website zonder trailing slash dan stuurt IIS een header met 302-redirect terug. Behoorlijk crappy want zo verlies je dus direct een deel van de linkpower. Klopt ook geen zak van natuurlijk, een 302 is een temporary redirect en hoort daar niet. Volgens mij doet IIS6.0 het wel op de juiste manier. Aangezien IIS5.0 nog wel veel gebruikt wordt iets om op te letten.

Google en robots.txt
Sinds Bigdaddy lijkt Google’s sitemaps team wat te hebben verneukt met de interpretatie van robots.txt. Nou ja, ik denk eigenlijk dat het aan de nieuwe canonicalization oplossing ligt maar er gaat wel eens wat mis. Bijvoorbeeld Tweakers recentelijk en Kieskeurig eerder. Als je (sub-)domeinen niet goed redirect, let er dan op zijn minst op dat je de robots file verwijderd. Bespaard je een hoop ellende en aangezien we niet allemaal overgenomen zijn door VNU kan het bij ons wel eens meer dan een dag duren voordat we weer in de index staan.

Google’s URL removal tool
Nog meer crap naar aanleiding van het Tweakers-gebeuren: Maak je gebruik van de URL removal tool dan bestaat de kans dat je hele site gede-indexeerd wordt. Aardig lelijk, niet gebruiken dus tenzij je echt niet anders kunt (Lees: iemand een pistool tegen je hoofd houdt). Wil je van een pagina af specificeer hem dan in je robots.txt of gebruik een noindex-metatag, werkt nog sneller ook.

Mediapartners indexeert ook
Google’s mediapartners bot wordt ook gebruikt om pagina’s te indexeren. Als je om wat voor reden dan ook Googlebots wilt redirecten is het verstandig om dit in je achterhoofd te houden. Ben je een cloaker die nog met referer headers werkt? Dan is het helemaal verstandig om hierop te letten ;)

In-text linking belangrijker
Een tijdje terug hebben sowieso 2 zoekmachines hun algoritmes aangepast om links binnen een context een nog grotere waarde te geven ten opzichte van links in link blocks. Nu weet je het, gebruiken dan nu!

Dat was het weer voor vandaag, vergeet allemaal niet om regelmatig de website te updaten want dat is ook heel belangrijk tegenwoordig…

update
Wat ik bedoel met mediapartners Ruben? Dit…, ik was alleen wat eerder :-)

Geen reacties tot nu toe