Optimalisatie volgens plaats1

December 11th, 2005 - Posted by Ulco in Optimalisatie

Zelf ben ik nogal van ‘spelen volgens de regels’, valsspelen kan in eerste instantie voordelig lijken maar als de zoekmachines je doorhebben ben je veel verder (en duurder!) van huis. Peter van der Graaf van zoekmachine.plaats1.nl denkt hier duidelijk anders over.

Op de website zelf wordt al duidelijk aangegeven dat hij voornamelijk sites hoger in de resultaten krijgt door trucs uit te halen.

Ilse heeft niet veel spam filters. Dit houdt in dat je bijna alle trucjes kunt gebruiken. Je kunt je trefwoord enorm vaak in de tekst terug laten komen en iedere link naar je pagina (ook van 100 precies dezelfde pagina’s op verschillende domeinnamen) wordt geteld.

Ondanks dat ik de technieken die gebruikt worden door Plaats1 afkeur ben ik wel positief over de eerlijkheid waarmee wordt toegegeven dat ze hogere resultaten proberen te halen door zoekmachines op te lichten. Ook al mag dit natuurlijk geen zoekmachine optimalisatie heten…

Een klein onderzoekje doet me vermoeden dat er een deal is gesloten met het hostingbedrijf ashosting.nl, onderdeel van 2Blue4u Internet BV. Het lijkt erop dat Plaats1 de domeinen die geparkeerd zijn bij Ashosting gebruikt om links naar de sites van haar klanten te spammen. Zie bijvoorbeeld de broncode van de volgende domeinen:

  • cursusclips.nl
  • puntacana.nl
  • statenplein.nl
  • groningenplaza.nl
  • djjurgen.nl

In totaal heb ik meer dan honderd van deze domeinen gevonden binnen 10 minuten. Het zou me dan ook niets verbazen als er in werkelijkheid een veelvoud actief is.

In principe heb ik geen bezwaar tegen deze manier om hogere resultaten in de zoekmachines te halen. Het is niet mijn manier maar het is ook niet (bij wet) verboden. Google verbiedt het echter wel in haar webmaster guidelines

Waar ik wel bezwaar tegen heb ik dat er gebruik wordt gemaakt van geparkeerde domeinen, iets waar de klanten waarschijnlijk niets van weten. De kans is aanwezig dat bijvoorbeeld Google die domeinen bant waardoor ze vrijwel waardeloos worden voor toekomstig gebruik.

Update

Van plaats1 heb ik een reactie ontvangen dat ze niet meer aan zoekmachine optimalisatie doen. Dat zou het hostingbedrijf AShosting als schuldige aanwijzen, ondanks de nog steeds actieve links naar ‘zoekmachine.plaats1.nl’. Overigens blijkt uit nader speurwerk dat de verantwoordelijke voor plaat1 vroeger voor AShosting heeft gewerkt, dat verklaart veel natuurlijk!

Geen reacties tot nu toe