Optimalisatietips van Zibb.nl

December 2nd, 2005 - Posted by Ulco in Optimalisatie

Via een Adwords advertentie kwam ik bij de 9 optimalisatietips van Zibb. Op zich zijn ze nog niet eens zo heel slecht, toch staat er wel het één en ander waar ik zo mijn twijfels bij heb.

3. Investeer in linkruil
Uw positie in zoekmachines stijgt naarmate er meer websites naar uw site linken. Google bijvoorbeeld, gaat er vanuit dat uw site wel de moeite waard moet zijn als andere sites ernaar linken. Ga op zoek naar sites die dezelfde doelgroep aanspreken als u. Vaak lukt het deals te sluiten met gesloten beurzen. U plaatst een linkje naar de site van de ander; de ander vermeldt als tegenprestatie úw URL Overigens telt de link zwaarder mee naarmate de site waar hij op staat populairder is.

Linkruil, het zogenaamde reciprocal linking is wat mij betreft een beetje afgedaan. Als een link echt ontopic is denk ik dat er nog wel wat voordeel is te behalen maar dan voornamelijk door het directe verkeer, niet zozeer door de toegevoegde waarde via zoekmachines. Her en der zijn zelfs al berichten opgedoken dat linkruil meer schadelijk is dan voordelig, eigen tests bevestigen dat maar zijn helaas ook niet 100% nauwkeurig.

8. Afgeschermd? Misleid de spider
Heeft u een groot deel van uw site afgeschermd door een gebruikersnaam en wachtwoord maar wilt u toch dat zoekmachines die informatie indexeren? Bied dan op de homepage een onzichtbare link aan naar pagina’s voor de afschermmuur waar die informatie toch beschikbaar wordt gesteld. Uw inhoud wordt dan toch geïndexeerd terwijl gebruikers die informatie niet kunnen vinden zonder in te loggen.

Deze vind ik heel gevaarlijk en eigenlijk zelfs dom. Ten eerste kun je pagina’s niet afschermen van bezoekers maar Google wel toelaten. Op die manier is een pagina via de Google cache altijd opvraagbaar. Verder ook nog het probleem van de verborgen link, waarschijnlijk zal Google het niet direct door hebben maar het blijft vragen om een penalty…

Overigens vind ik het verder een keurig lijstje, voor mensen die niet dagelijks met deze zaken te maken hebben zeker leerzaam. Goed genoeg om een bepaald bewustzijn te genereren bij de gemiddelde website eigenaar.

Geen reacties tot nu toe