Ongestraft links verkopen

May 31st, 2008 - Posted by Ulco in Optimalisatie, Spam

Matt Cutts zegt dat gewone links verkopen niet mag, tenminste, niet als je ook nog gevonden wilt worden in Google. Michael Gray noemt het ‘Selling Ownership of the Internet‘ en eigenlijk kan ik me daar wel in vinden.

Google probeert niet langer zo goed mogelijk gewone gebruikers te imiteren maar wil dat we speciaal voor Hem bepaalde regeltjes gaan volgen. Google is niet langer unobtrusive en nog erger, doordat de regels steeds veranderen is het ook niet backwards compatible. De gewone gebruiker zegt deze termen waarschijnlijk niet veel maar zodra je die nodig hebt is er iets goed mis.

Aan de andere kant kan ik me wel vinden in het bestraffen van linkverkoop puur om beter gevonden te worden. Ik zal dan ook de laatste zijn die klaagt als één van mijn sites een tikkie van Google krijgt. Ik registreer regelmatig verlopen domeinnamen puur, enkel en alleen om er links op te verkopen en zo wat geld te verdienen. Dat is gewoon handel, net zoals het voor Google ook handel is.

Om toch wat langer overeind te blijven dan gemiddeld bedenk ik ook wel eens wat, ‘nofollow’ is geen optie aangezien je dan geen cent verdient. Maar wat als je een typefout maakt en per ongeluk ‘mofollow’ als rel-attribuut aan een link toevoegt? Het leek me wel getuigen van goede wil t.o.v. Google’s regeltjes. Wel Pagerank, en iedereen maakt fouten, toch?

Van de week kreeg ik antwoord van Google in de vorm van een mailtje. Hij was vrij uitgebreid maar de strekking was dat ze me graag op mijn typefout wilden wijzen. Mijn website werd niet bestraft en als ik het aanpaste zou er niets aan de hand zijn…

Prima, aanpassen doe ik natuurlijk niet. Die volgende controle laat meestal wel een maand of twee op zich wachten, dus twee maanden extra inkomsten. Aangezien het best wat domeinen waren is het dus een behoorlijk lucratieve spelfout.

Dat is toch het voordeel van computers, het is ja of nee. Intelligent zijn ze alleen als het ze aangeleerd is. Mofollow kennen ze niet en wordt dus gewoon als link geteld, aan de andere kant kom je er prima mee door de handmatige controle…

5 Reacties tot nu toe

 • Wiep May 31, 2008 @ 6:25 pm

  Kijk, dát is nou creatief omgaan met de regels van Google :P

 • Arjan Snaterse June 1, 2008 @ 7:58 am

  Briljant :-)

 • Martijn Smit June 6, 2008 @ 11:55 am

  Hey Ulco, tis weer goed gevonden van je. Lijkt me een leuke manier om google weer eens flink om de tuin te leiden. Keep on Going :)

 • Lifestyle September 6, 2010 @ 9:41 am

  Jammer, dat je de link naar de reageerder op dit artikel geen “mofollow” hebt gegeven :)

 • De Linkbuilder August 7, 2012 @ 4:26 pm

  Ha Ha ik moest erg hard lachen om deze case! Weet niet of het lang goed blijft gaan maar dat zie je dan wel weer!