Rechtbank weet weinig van internet

January 19th, 2006 - Posted by Ulco in Gibberish

De Middelburgse rechtbank heeft gisteren een niet verbazende uitspraak gedaan in de zaak SaraLee (Douwe Egberts) versus Fountain Zuid-West Nederland (Capriole). In essentie maakte SaraLee bezwaar dat Capriole haar websites promootte door bij de zoekmachine marketing ‘Douwe Egberts’ als keyword te gebruiken. Ook maakte SaraLee bezwaar tegen het gebruik van ‘Douwe Egberts’ in de keywords meta-tag.

De uitspraak was weinig verassend in het voordeel van Capriole, wat wel verassend is zijn de onnoemelijk vele fouten in de uitspraak. Fouten die dus ongetwijfeld ook in de orginele aanklacht van SaraLee hebben gezeten. Om ze wat duidelijker te maken heb ik een kopie van het vonnis (via webwereld).

De eerste is de website (zoekmachine) vindez.nl, die bestaat niet. Ongetwijfeld zal of vindex.nl of vinden.nl bedoeld worden, hoppata. Dat was nummero uno…

Nummero dos maakt het nog mooier:

Bij een aantal internet zoekmachines heeft Capriole voor onder andere het trefwoord ‘douwe egberts’ gesponsorde hyperlinks verworven.

Hoe doettie dat? Dat wil ik ook :-) Ongetwijfeld zullen gesponsorde koppelingen bedoeld worden, hyperlinks zijn herkenbaar aan de volgende (of soortgelijke) code:

<a href="http://www.capriole.nl">Douwe Egberts</a>Ik durf te wedden dat het on Adsense (of soortgelijke) programma’s gaat en ik weet zeker dat die geen hyperlinks gebruiken voor het weergeven van hun advertenties. Indien dat wel zo is dan ga ik even een paar hyperlinks kopen op google.com, dat zal mijn PR goed doen…

Nummero très onderstreept de belachelijkheid en ondoordachtheid van de orginele aanklacht nog maar eens:

Voorts heeft Capriole onder andere het trefwoord ‘douwe egberts’ als metatag ingevoerd in de broncode van haar websites, waardoor de internet zoekmachines deze websites als resultaat opgeven wanneer wordt gezocht op dit zoekwoord.

Om het maar eens bot en ongelooflijk duidelijk te zeggen: Ik piste bijna in m’n broek toen ik die las… Ik vroeg me even af of de aanklacht soms in 1996 is opgesteld en nu pas voor het gerecht kwam. Alleen aangezien Capriole pas sinds 1998 dealer is van Douwe Egberts kan dat niet.

Ik ga gelijk ook Douwe Egberts in mijn metatags opnemen, dan word ik straks ook gevonden als er iemand naar Douwe op zoek is. Zelfs zonder de (logische) verdediging die nu aangevoerd is had ik deze rechtzaak op mijn (Zeeuwse) klompen kunnen winnen. SaraLee heeft duidelijk nog geen kaas gegeten van internet en is bang voor wat ze niet kennen.

Wat jammer is is dat de rechtbank er blijkbaar net zo weinig kaas van heeft gegeten, hier zouden ze niet eens tijd aan moeten besteden…

Is het duidelijk dat ik hier slecht tegen kan?

Ps. Was ik SaraLee geweest dan had ik het anders gespeeld en gezegd dat ze mijn merknaam niet mochten gebruiken daar ik niet wil dat mijn merk in verband wordt gebracht met het misbruiken van zoekmachines (bekijk de broncode van capriole.be maar eens).

Geen reacties tot nu toe