Analyse zaak NVM en ZAH

March 19th, 2006 - Posted by Ulco in Gibberish

Afgelopen week was de uitspraak van het kort geding in de zaak NVM vs. Zoekallehuizen (ZAH). De NVM had ZAH voor de rechter gedaagd omdat de laatste het databankrecht zou schenden door het huizenaanbod van haar ledensites te extraheren. Voor mij was deze zaak interessant doordat ZAH claimde simpelweg een zoekmachine te zijn. Hierdoor zou deze zaak een precedent kunnen worden voor toekomstige zoekmachine-gerelateerde rechtzaken.

Achtergrond

De NVM kan vanalles beweren maar mijn vermoeden is dat de zaak puur is aangespannen om financiele redenen. De NVM heeft met de website Funda.nl een goudmijn aangeboord en ik denk dat de zaak enkel dient om mogelijke concurrentie de kop in te drukken. ZAH claimt de NVM leden juist te helpen door makelaars aan bezoekers, en zo potentiele kopers, te helpen. Een quote van een adviseur van ZAH waarin gereageerd wordt op een eerder bericht van SOLV :

Ik ben inderdaad hun adviseur en jij buitenstaander en daarom ken jij de feiten niet en ik wel. Zoekallehuizen.nl maakt nu juist geen gebruik van funda (noch van enige andere verzameling). Dat is de grap. Anders was het natuurlijk NVM/El Cheapo all over again.

Zoekallehuizen.nl zoekt dagelijks honderden individuele websites van makelaars af voor het nieuwe aanbod en zoekt dus niet in bestaande databanken van anderen, maar creëert op basis van losse elementen een nieuwe databank. Vandaar mijn uitspraak.

Funda kan dus sowieso niks doen want er wordt op geen enkele wijze gebruik gemaakt van hun databank. Het enige wat de individuele makelaars kunnen doen is deeplinken onmogelijk maken, en dat hebben sommigen inmiddels gedaan, ongetwijfeld onder druk van NVM. Daarbij kan je je afvragen of dat wel in het belang is van die individuele makelaars.

Mijn indruk

Ik heb me vanaf het begin al afgevraagd waarom deze zaak aangespannen werd. Natuurlijk snap ik het concurrentie oogpunt wel maar dit leek mij letterlijk een wanhoopspoging. Als het zo was dat ZAH direct haar database met huizen van de Funda-website zou vullen dan had ik me er iets bij voor kunnen stellen. Ook al zou een kort geding dan nog vreemd zijn aangezien iets dergelijks makkelijk te blokkeren is d.m.v. bijvoorbeeld een IP-ban voor de servers van ZAH.

Zoals hierboven ZAH wordt uitgelegd lijkt databankrecht me ook een bijzonder slecht verweer. De eventuele “databank” die gebruikt wordt is die van de makelaar en deze zou juist baat hebben bij een gespecialiseerde zoekmachine.

Zoekmachine

De bovenstaande quote van de adviseur van ZAH was de directe aanleiding waarom de zaak mijn aandacht kreeg. Ik ben redelijk bekend met zoekmachine technologie maar een zoekmachine maken zoals die van ZAH door data direct vanaf de website v/d betreffende makelaar te halen is ongelooflijk moeilijk. Ik had dus ten zeerste mijn twijfels of dit wel echt de manier is waarop ZAH werkt.

Mijn twijfels werden alleen maar versterkt toen ik de website eens goed door ging spitten. 90% van de huizen die ik op ZAH tegenkwam worden aangeboden op huislijn.nl. De foto die bij ZAH wordt afgebeeld is ook “heel toevallig” steeds de eerste foto die bij Huislijn wordt afgebeeld. De overige 10% van de huizen op ZAH zijn zo goed als allemaal afkomstig vanaf Woonkrant.nl (Telegraaf).

Dat verklaart voor mij heel veel. Het daadwerkelijk maken van een zoekmachine met crawler voor zoveel verschillende bronnen (websites van individuele makelaars), wat ZAH claimt te doen is moeilijk/bijna onmogelijk. Zeker ook doordat het aanbod actueel (verwijderen verkochte huizen) moet zijn. Echter het maken van een scraper voor Huislijn/Woonkrant is maar een paar uurtjes werk.

Ik durf er dan ook een redelijk centje op te wedden dat wanneer Huislijn/Woonkrant de IP’s van ZAH zouden bannen er weinig ZAH meer over blijft.

Dubieus resultaat voor NVM

Leuk is om even te kijken naar de Alexa ranking van ZoekAlleHuizen. Met het kort geding en de heisa die het NVM veroorzaakt heeft is ZAH opeens onnoemelijk populair t.o.v. bijvoorbeeld een maand geleden. Ongetwijfeld niet het resultaat wat de NVM voor ogen had…

Geen reacties tot nu toe