Google Search in AJAX?!

November 19th, 2008 - Posted by Ulco in Gibberish

Heb ik iets gemist of ben ik nu zojuist op iets nieuws gestuit? Search queries in Google.com worden bij mij in AJAX geladen zonder de - volgens mij toch standaard - refresh. Dat ziet er in mijn URL-bar als volgt uit:

Google in AJAX

Nu ben ik redelijk vervreemd van de blogosphere en zou het dus goed kunnen dat het al maanden bekend was maar aangezien Blogsearch & Technorati me ook niet wijzer maakten betwijfel ik dat.

De performance is in ieder geval heel goed. Ik heb nog nooit zo snel een resultatenpagina op mijn beeldscherm gehad. Ik voorzie wel grote problemen voor scrapers als Google straks besluit deze oplossing in plaats van de huidige standaard te gaan gebruiken. Aan de andere kant: Misschien is dat wel exact de reden waarom Google dit doet…

Iemand die me kan vertellen of ik hopeloos achterloop of zojuist echt iets nieuws heb gezien?

4 Reacties tot nu toe

 • Arjan November 19, 2008 @ 11:37 pm

  Hmm, klinkt op zich wel cool, maar bij mij doet ie het nog niet.. heb je het op alle pc’s/gmail accounts?

  En doet ie het nog wel als je JS uitschakelt? Als dat zo is, lijken me er voor scrapers ook niet echt moeilijkheden? Gehandicapten moeten het tenslotte ook nog kunnen gebruiken..

 • Ulco November 20, 2008 @ 12:06 am

  Ik heb hem nog steeds in FF en IE, leek me in eerste instantie dus geen testsessie. Bij nader inzien zie ik het niet op de laptop via het netwerk van de buurvrouw.

  Zonder Javascript werkt het uiteraard niet, da’s toch het kenmerk van AJAX(?). Dan krijg je gewoon de Google homepage en word je na een zoekopdracht de oude versie ingestuurd.

  Heb even een dump van de source op ulco.nl/stuff/google-axaxified.html gezet. Kun je dat in ieder geval vast zien (niet al te spannend).

 • Google AJAX Search Results = Death To Search Term Tracking? | iMarketwell February 4, 2009 @ 12:39 pm

  [...] VanDeMar wrote about this test last week, and a commenter on that post points out that the test was active in The Netherlands as far back as [...]

 • Google AJAX Search Results = Death To Search Term Tracking? December 17, 2009 @ 8:09 pm

  [...] VanDeMar wrote about this test last week, and a commenter on that post points out that the test was active in The Netherlands as far back as November. What Does It Mean? If Google rolls out AJAX-based [...]