Komt Google straks met Internet2

March 28th, 2006 - Posted by Ulco in Gibberish

Ik noem het internet2, voornamelijk omdat er nog niet echt een naam voor is. Internet2 staat voor een onafhankelijk netwerk van Rootservers die gebruikers de mogelijkheid biedt een eigen TLD (bv. http://website.ulco) te claimen. Het is een bedenksel van Public-Root wat zijn oorsprong kent in de Goesse Cyberbunker.

Helaas lijkt het bestaan van Public Root op zijn einde. Door een dubieus verleden van verschillende medewerkers en de bunker, beschuldigingen over en weer en een onmogelijke bedrijfsstructuur (Netkwesties o.a.: 1, 2 en 3) verwacht ik van Public Root niet veel spannends meer.

Toch heeft het basis-idee potentie. Het huidige internet is volledig onder controle van de US-government en heeft zijn zwakheden. Public Root kreeg voeten in de aarde door zelf wereldwijd een 13-tal rootservers op te zetten en ze wisten enkele grote namen van over de hele wereld aan zich te koppelen. In Turkije waren de Public Root servers zelfs door de overheid verplicht voor providers en andere landen stonden op de kalender.

Nu terug naar Google
Een andere grootheid op het gebied van de Root Infrastructuur, Vint Cerf, vertrok vorig jaar van ICANN naar Google. Volgens insiders met het doel om daar aan een nieuwe root-structuur voor het internet te werken. Het aardige van Google is dat het de mogelijkheid heeft een dergelijke nieuwe structuur ook daadwerkelijk wereldwijd te introduceren. Wanneer het aanbod er is creëert het publiek vanzelf genoeg vraag om DNS-providers overstag te krijgen.

Voor Google zou dit natuurlijk ongekende mogelijkheden bieden. Denk aan de mission-statement van Google “To organize the world’s information and make it universally accessible and useful”. Natuurlijk is een zoekdienst hiervoor een leuk begin maar wat is er beter dan doordringen tot de top? Denk aan een internet adres als: signs.bios.amsterdam.zoeken wat je brengt naar een pagina die precies aangeeft wanneer Signs in de Bios van Amsterdam draait. En dat is nog maar het begin natuurlijk.

Ongetwijfeld toekomst muziek maar wel realistisch. Ergens ook wel beangstigend, controle over de root-servers betekend controle over het hele internet. De hoop is op een universeel root-systeem wat mogelijkheid biedt voor meerdere root-netwerken die elkaars protocollen ondersteunen. Maar goed, geef het nog maar minimaal 10 jaar…

Geen reacties tot nu toe